הכביש נחשב לאטרקציה התיירותית השניה בחשיבותה באוסטריה. אבל זה רק כי האטרקציה האמיתית המסתתרת כאן היא לא הכביש בכלל. אלא הנופים והמראות שמקיפים את כל מי שנוסע בו.
במסלול לאורך 48 ק"מ כובש הכביש את לב הנוסעים בו, בכל עיקול מ-36 העיקולים שהוא צופן, מתגלה נוף הרי האלפים האוסטריים במלא תפארתו. הוא עובר בלבו של הפארק הלאומי הוהטאורן כאשר גולת הכותרת- הר הגרוסגלוקנר, ההר הגבוה ביותר באוסטריה וברכס הרי ההטאוארן הגבוהים.
כביש גרוסגלוקנר באופן כללי:
הכביש נבנה על שרידי דרך הסטורית מתוך מטרה אחת: לקדם את התיירות ולשפר את הכלכלה של
אוסטריה אחרי מלחמת העולם הראשונה.
זה אומר שמטרתו המרכזית של הכביש היא תיירותית, והראשויות האוסטריות עושות כל מאמץ על מנת להפוך אותה לחוויה הידידותית ביותר לתייר האפשרית.
הם אפילו הדפיסו מסלול מיוחד בעברית :-). (אל תשכחו לבקש אותו בנקודת הכניסה).
שטחו הכולל של הפארק הלאומי הוא 1800 קילומטרים רבועים והוא משתרע מזלצבורג ועד הגבול של אוסטריה-איטליה. הוא מתפרש על פני שלושה מחוזות שונים של אוסטריה – זלצבורג, קרינת'יה וטירול.
הקליקו כאן כדי לראות את המיקום המדוייק שלו על המפה.
בנייתו של הכביש, שהתחילה ב-1930, היתה סוג של הימור, כיוון שבשנים אלו מעבר למשבר כלכלי חריף, היו מעט מאוד מכוניות. לכן במקור, הוקם הכביש כדי לשרת את העשירים שהיו יכולים להרשות לעצמם לנסוע במכוניות. בנייתו הושלמה בשנת 1935, ויחד עם ההתאוששות הכלכלית של אוסטריה וצמיחתו של שוק המכוניות, הפך הפרוייקט לסיפור הצלחה.
מה תוכלו לראות:
מדובר בשמורת הטבע הגדולה ביותר באירופה, ובה שוכנים למעלה מ-10 אלפים מיני בעלי חיים ו-1800 סוגים שונים של צמחים.
בשמורה נמצאים חלק מההרים הגבוהים ביותר ברכס, שפסגתם הלבנה מגיעה למעלה מ-3000 מ', מאות אגמים ציוריים ומבהיקים, יערות עד ירוקים, קרחונים, נהרות, צוקים דרמטיים, מפלים מרהיבים ומרמיטות חמודות שמקפצות או מוציאות ראש מבעד למחילה. חיות בר נוספות שתוכלו לצפות בהן אם יהיה לכם מזל: יעלים, איילים, נשרים ונשרים זהובים.
וכמובן השחקן הראשי במסלול- הוא הר הגרוסגלוקנר, ההר השחור, המתנשא לגובה 3,798 מ'. ואליו צמוד הקרחון פסטרצה (Pasterze).
כאן תוכלו לראות סרטון המדגים את המראות הנשקפים לאורך הדרך:
'
מאיפה מתחילים והסבר על המסלול:
הכביש מחבר בין הכפר Bruck שבחבל זלצבורג לבין הכפר Heiligenblut שבמדינת קרינת'יה. נקודת ההתחלה שלכם יכולה להיות משני הצדדים: העיירה פוש (fusch) מצפון בחבל זלצבורג או מדרום – ב Heiligenblut בחבל קרינתיה.
תוכלו לנסוע הלוך חזור, ולסיים בנקודת ההתחלה שלכם. או לנסוע רק כיוון אחד. אם אתם יצירתיים תוכלו לנסוע לכיוון אחד, ואז לחזור דרך כביש מס' 73 – דרך פלבטאורן, המשקיפה לנוף ציורי יפה, ולחצות מנהרה של כמעט 5 ק"מ.
למגיעים מזלצבורג – המרחק הוא כשעה וחצי נסיעה עד לנקודת הכניסה. (115ק"מ)
למגיעים מהאלשטאט – כשעה ו-45 דקות. (117 ק"מ).
למגיעים מאינסברוק – כשעתיים ועשרים דקות (162 ק"מ).
כדי למצוא את נקודת ההתחלה הקלידו את הכתובת הזאת:
Taxenbacher Fusch 96, 5672 Fusch an der Großglocknerstraße, Österreich
תוכלו גם לכתוב:”the alpine road Austria או: הכביש האלפיני הגבוה של גרוסגלוקנר (כן, בעברית)
למגיעים מקרינתיה: 9844 Heiligenblut am Großglockner Mautstelle
שימו לב: הכניסה לכביש היא בתשלום. תוכלו לקבל כניסה חינם אם תרכשו את כרטיס הדלצבורגרלנד. פרטים נוספים על הכרטיס תמצאו כאן….
> מחפשים מקום לינה בסביבת הגרוסגלוקנר? הקליקו כאן כדי למצוא מגוון הצעות לבתי מלון או דירות באזור…
המסלול:
בעמדת התשלום בכניסה לכביש תקבלו עלון מידע, הכולל גם הסבר על 13 תחנות העצירה והתצפית הפזורות לאורך המסלול.
חלק מהתחנות מציעות מסעדות ובתי קפה, גני שעשועים מיוחדים לילדים, מוזיאונים ומרכזי מבקרים הנותנים מידע על הגיאוגרפיה, ההסטוריה, הגיאולוגיה, האקולוגיה והבוטניקה האופייניים לאזור.
בחלק מהתחנות ניתן לרדת למסלולי הליכה שונים בתוך השמורה, החל ממסלולי הליכה קלים וקצרים ועד מסלולים ארוכים למיטיבי לכת.
הנקודה הגבוהה ביותר בכביש מגיעה לכ-2500 מ'.
ונקודת התצפית הפופולארית ביותר היא נקודה מס' 13 הנקראת גם "פרנץ יוזף"- (התחנה הראשונה לבאים מדרום והתחנה האחרונה לבאים מצפון). כאן תמצאו חניון רב קומות, מגדל תצפית, מסעדות ומרכז מבקרים גדול עם כל מיני פעילויות, המחשות והסברים.
תוכלו לרדת למטה עד לקרחון (ירידה תלולה ברגל, תלוי באיזה עונה אתם מגיעים וכמה גבוה השלג באותו יום). ותוכלו גם לבחור מבין כמה מסלולים אחרים, בדרגות קושי ואורך משתנים.
מתי כדאי לבקר:
הדרך נפתחת בהתאם לתנאי מזג האויר, בתאריכים שמשתנים מעט משנה לשנה. בדרך כלל ניתן לבקר בה בין תחילת- סוף מאי ועד סוף-אוקטובר או תחילת נובמבר.
מומלץ להתעדכן לגבי תאריכי ושעות הפעילות באתר הרשמי של הכביש: הנה הלינק…
כמה זמן כדאי להקדיש:
למרות שנראה שהדרך עצמה לא ארוכה במיוחד, מומלץ להקדיש לזה יום שלם. כך תוכלו לעצור בכל נקודה שתרצו, לצאת לכמה מסלולי הליכה קצרים, לתת לילדים זמן בגני השעשועים המושקעים, לאכול ארוחה מול הנוף ולהספיק ביקור מעשיר במרכזי המידע.
מוטב להגיע מוקדם בבוקר כדי להנות משעות שמש רבות ככל הניתן.
האם מתאים גם למשפחות?
בהחלט. בכניסה לאתר תמצאו נקודת עצירה חביבה עם גן חיות קטן, ולאורך המסלול פזורים גני שעשועים, מסלולי הליכה ידידותיים למשפחות ומרכזי מידע המסבירים גם לילדים מעט על המאפיינים של שמורת הטבע. וכמובן שהילדים ישמחו לראות את המרמיטות החמודות מציצות להן מדי פעם לאורך הדרך..
כביש גרוסגלוקנר- תחנות עצירה מומלצות:
Piffkar – תחנת העצירה הראשונה- בה יש גן שעשועים מושקע. ומסלול הליכה חביב.
Fuscher Lacke – מסלול הליכה קצר וקליל המוביל אל אגם מרהיב ביופיו. טובל בפרחים וגם אפשרות לפגוש מרמיטות. יש גם גן שעשועים קטן ומסעדה שמגישה את המאכל המסורתי (שווה לטעום) Kaiserschmarrn.
Hochtor – פחות בשביל מסלולי ההליכה ויותר בשביל האפשרות למלחמת כדורי שלג :-).
Schöneck – (ממש לפני תחנת התצפית של פרנץ יוזף)- תחנה מומלצת למשפחות, בה ניתן לראות מיני פרחים אופייניים לאזור, גן שעשועים והסבר על איך ביצה הופכת לפרפר.
8 טיפים חשובים לביקור בדרך האלפינית גרוסגלוקנר:
- קחו אתכם מקדם הגנה וכובע, גם בימים קרירים או מעוננים.
- קחו אתכם בגדים חמים ונעליים להליכה.
- נסו להמנע מביקורים במהלך הסופ"ש או חגים וחופשות לאומיות, כי אז הכביש מתמלא בתיירות מקומית.
- למשקיענים – כדאי להביא משקפת.
- מומלץ להביא סל פיקניק ולערוך לפחות ארוחה אחת בחיק הטבע.
- בדקו את מזג האויר לפני שאתם מגיעים. הנה לינק…
- הנה לינק למצלמת הלייב של האתר , דרכה תוכלו לראות בלייב איך הראות, רמת העננות, גובה וצבע השלג ועוד.
- שימו לב שאם אתם מגיעים בשולי העונה (ממש בתחילת או בסוף העונה)- חלק מהתחנות עשויות להיות סגורות, חלק מהמסעדות יהיו סגורות, וכך גם חלק מהצמחיה והנופים המובטחים..
כביש גרוסגלוקנר – נחמד לדעת:
בשנת 2010 הוציאה ממשלת אוסטריה מטבע כסף מיוחד של 5 יורו המציין 75 שנה לפתיחת דרך הנוף של הגרוסגלוקנר. על המטבע חקוק טואי דרך, הנוף הנשקף ממנה ומכונית אאודי ישנה. המטבע בעל 9 פאות הופץ לאספנים בכ-50 אלף יחידות, ועוד 250 אלף יחידות יוצרו ברמת הערך הרגילה והופצו דרך הבנקים.
אתר זה הוא חלק מכרטיס זלצבורגרלנד.
למידע נוסף לחצו כאן…